Avtodom

Čeprav je splošno razširjeno mnenje, da je avtodom vozilo zgolj za toplejše dni, pa se marsikdo z njim odpravi tudi na zimske počitnice. Seveda pa je potrebno avtodom na zimske pogoje tudi ustrezno pripraviti, saj so le-ti mnogo bolj zahtevni kot na primer poletni.

Avtodomi, ki so posebej prilagojeni na zimske razmere, seveda obstajajo, a so cenovno kar precej zasoljeni, zato mnogi v zimskega preuredijo kar svoj letni avtodom. To pomeni, da na tla dajo dodatne preproge, namestijo razne grelnike … Seveda je potrebno avtodom tudi obuti primerno zimskim razmeram, kar pomeni, da mu namestimo zimske pnevmatike. Sicer je zakonsko dovoljena tudi uporaba letnih pnevmatik v kombinaciji z ustreznimi snežnimi verigami, a menjava pnevmatik je vsekakor bolj priporočljiva.avtodom

Preden se odpravimo na pot, je potrebno avtodom tudi ustrezno zaščititi, saj zimska vlaga in pa sol nanj, kakor tudi na vsa ostala vozila, delujeta prav uničujoče. Najbolje je, da se avtodom najprej temeljito očisti, vključno s podvozjem. Nato se sanira vse morebitne praske ali pikice rje, ki jih je prinesel čas. Kasneje pa se vsa ta mesta premaže tudi z ustrezno zaščito. Zaščititi je potrebno tudi vrata in okna, vključno s tečaji in ključavnicami. Silikonski premazi bodo prišli prav pri zaščiti tesnil na oknih in vratih, za ključavnice in tečaje pa se dobijo razna razpršila. Preden je avtodom nared, je potrebno preveriti tudi stanje tekočin ter pa svetil, saj morajo biti le-ta nepoškodovana in čista. V prtljažniku pa mora biti vedno tudi lopata, tople rokavice, priporočljive pa so tudi snežne verige, četudi imamo zimske pnevmatike. Malo previdnosti pač nikoli ne škodi.

In šele, ko ugotovimo, da je naš avtodom v brezhibnem stanju, ter, ko poskrbimo za vso potrebno preventivo, lahko gremo z njim zimskim dogodivščinam naproti.